کمال گرایی خوبه یا بده؟

اشتراک‌گذاری

یادمه یکی از معلم هام یه بار گفت یا وارد کاری نشو یا اگه واردش شدی بهترین آدم اون کار باش یا به بیان دیگه ای یا نباش یا اگه هستی بهترین باش.

این حرف اون موقع روی من خیلی خیلی تاثیر گذاشت و یه جورایی از قبلش آدم کمال گرایی بودم ولی بعد از شنیدن این حرف کامل گرا تر شدم. اون موقع تنها کارم درس خوندن بود و اگر نمره 20 من میشد 19 به قدری ناراحت میشدم که بعضی وقت ها با خودم میگفتم محمد اصلا شاید تو توی این درست استعداد نداری و بهتره بیخیالش شی! ولی اون قدر تلاش میکردم و اونقدر روی خودم فشار می آوردم تا نمره کامل رو توی اون درس بگیرم. خب این خیلی اذیت کننده بود و گاهی اوقات آسیب جسمی هم میدیدم از این کار. البته این رو هم باید قبول کنیم که سیستم آموزشی ما به شدت مشکل داره و این بحث یه پست جدا میخواد و ترجیح میدم الان راجع بهش صحبت نکنم.

سنم که رفت بالاتر و وارد دنیای آی تی شدم فلان ایده به ذهنم میرسید ولی به خاطر کمال گرایی اینقدر وسواسی برخورد میکردم که یا میدیدم اون ایده رو اجرا کردن و یا کلا بیخیال اون ایده میشدم.

یکی از بدی های کمال گرایی اینه که اعتماد به نفس شما رو به شدت پایین میاره و یا حتی به کلی از بین میبره و خب این خیلی خطرناکه! من تا همین چند ماه پیش هم به این که یا نباش یا اگه هستی بهترین باش معتقد بودم ولی وقتی دیدم دارم ازش ضربه میخورم گفتم پس بهتره این مسئله رو توی هر کاری استفاده نکنم و فقط برای یک سری مسائل خاص این شعار رو به کار ببرم ولی الان که کمی راجع به کامل گرایی مطالعه کردم می بینم که حتی برای مسائل خاص هم نباید کمال گرا بود!

البته این خوبه که شما همیشه بهترین نسخه از خودت رو ارائه بدی ولی وقتی کمال گرایی قاطی این جریان بشه جز پایین بردن اعتماد به نفس و انگیزه چیز دیگه ای برای شما نداره.

بعضی وقت ها ما وارد یه کاری میشیم و توی اون کار متوسط هستیم و همین باعث میشه فکر کنیم ما برای این کار ساخته نشدیم یا بهتره ازش استعفا بدیم در صورتی که ممکن بوده با همون متوسط بودن توی اون کار کم کم به متوسط رو به بالا تبدیل بشیم و خیلی آروم رشد کنیم!

اما اگر از همون اول کمال گرا باشیم جا میزنیم و این امتیاز خوب رو از خودمون محروم میکنیم. یه بزرگی میگفت حسرت خوردن برای کاری که انجام دادی بهتر از حسرت خوردن برای کاری هست که اصلا انجامش ندادی!

خلاصه طبق مقاله هایی که تا الان خوندم و طبق تجربیاتم کمال گرایی رو اصلا چیز خوبی نمی بینم ( البته توجه داشته باشید که این دیدگاه منه و ممکنه درست و یا غلط باشه ) .

این که همیشه سعی کنی بهترین نسخه خودت باشی عالیه ولی اگه این سعی کردن باعث بشه بیخیال اون کار بشی یا بگی من اصلا برای این کار ساخته نشدم خیلی بده! اگر این پست رو دیده باشین میدونید که شکست اونقدر ها هم که فکر میکنیم چیز بدی نیست و بعضی وقت ها خیلی هم چیز خوبیه! اما کمال گرایی یکی از مخالف های سفت و سخت شکسته و میگه شما تحت هیچ شرایطی نباید شکست بخورید و حتی میگه اگه میخوای وارد راهی بشی که توش احتمال شکست هست پس بهتره که اصلا واردش نشی!

تصویر از اینجا

خود من برای همین جریان شکست نخوردن تا به حال موقعیت های زیادی رو از دست دادم ولی خب مدتی هست که تصمیم گرفتم به شدت با کمال گراییم مبارزه کنم و تا حد زیادی تاثیرش رو توی زندگیم کم کنم.

نتیجه این پست رو تقریبا میشه اینطوری گفت که کمال گرایی چیز بدیه و باعث میشه شما هیچ وقت شکست خوردن رو تجربه نکنید و حتی باعث میشه سراغ خیلی از کار های جدید نرید که یه وقت شکست نخورید! یادتون باشه همیشه به خودتون اجازه بدید که تازه کار باشید، هیچ کس از همون اولش که شروع کرده عالی نبوده!

پس بیاین از امروز اگر شما هم مثل من آدم کمال گرایی بودین و هستین هنوز، کم کم با این حس مقابله کنیم و به خودمون اجازه بدیم تو بعضی کار ها معمولی باشیم. وقتی که معمولی بودین سعی کنین مثلا 5 درصد رشد کنین و همین به نظرم کافیه و همیشه زمینه رشد شما رو فراهم میکنه.

ممنون از وقتی که برای خوندن این پست گذاشتین 💚 امیدوارم براتون مفید بوده باشه. راستی اگر نظری دارین توی کامنت ها عنوان کنین تا باهم راجع بهش گپ بزنیم.

شاد باشید ✌️ .

دیدگاه کاربران (28 دیدگاه)

  1. خیلی خوب بود مرسی. منم همینطوری بودم پلی تصمیم گرفتم تغییر کنم. به نظرم این مهمه که با هرچی داری خلق کنی ولی با عشق خلق کنی،کیفیت همون عشقه.

  2. سلام راستش بنظرم کمال گرایی اونقدری که میگید بد نیست و برای انسان هایی که تسلیم نمیشن خیلیم خوبه بطور مثال یکی از ویژگی های بسیار مهم استیو جابز همین کمال گرایی بود که سبب تولید محصولاتی متفاوت و بسیار با کیفیت تر از محصولات شرکت های دیگر شد، اگه کمال گرایی نباشه تخیل و تفاوت هم نابود خواهند شد

    1. سلام، به نظرت این همون بهترین نسخه ی خودت باشی نیست؟ کمال گرایی به نظرم از تخیل و رویاپردازی جداست.

  3. من خودم کمال گرا بودم تا چند ماه پیش و تاثیر بدی رو اعتماد به نفسم گذاشته بود تا اینکه به یه متنی برخورد کردم و بعد از اون تصمیم گرفتم تغییراتی توی زندگیم بدم.
    ممنون از مطلب خوبتون

  4. کمال‌گرا بودن در دید عمومی به معنای بی‌نقص بودن است و منطق نشان داده به هیچ وجه نمی‌توان بی‌نقص بود. بنابراین همان‌طور که شما فرمودید شخص کمال‌گرا با اولین شکست ناامید می‌شود و دست از کار می‌کشد. بنابراین کمال‌گرایی دقیقا نقطه مقابل پیشرفت و خلاقیت است. در عین حال، رها کردن کمال‌گرایی برای کسی که از گذشته کمال‌گرا بوده است هم می‌تواند خطرناک باشد و او را به ورطه بی‌خیالی بیاندازد.
    بهترین نگرش این است که سعی کنیم در هر کاری بهترین تلاش خودمان را نشان بدهیم اما شکست را هم به عنوان بخشی از تجربه و دست یافتن به موفقیت قبول داشته باشیم. زندگی اکثر آدم‌های موفق پر بوده از شکست‌های بزرگ و کوچک. خواندن زندگی‌نامه آن‌ها می‌تواند راهنمای خوبی در این زمینه باشد. متشکرم.

  5. دقیقا همینجوری هست که میگی کمال گرایی استرس رو تو ادم زیاد میکنه و نا امیدت میکنه تا اینکه از پا درت میاره

  6. بنظرم اگر فردی هم خواست به کمال توانایی های خودش برسه باید خودشو با آیتمای مخصوص خودش بسنجه چون واسه هر فرد ویژگی های منحصر به فردی وجود داره مثلا پولدار شدن واسه همه افراد نمی تونه کمال باشه و اگر هم باشه باید به گونه ای باشه که یک بعدی نباشه !

  7. سلام منم همین جوری ام تو اینترنت هم چند تا تست کمال گرایی رو پر کردم همشون گفتن برو پیش روانپزشک😂 ولی بارم نظرم اگه تو یک کاری عالی نباشی یعنی باختی ولی قبول دارم کمال گرایی تو بعضی کار ها خوب نیست😉

  8. سلام داداش
    وقتت بخیر
    سایتت خیلی جالبه به دلم نشسته
    میشه بگی با چه زبانی نوشتیش؟

  9. بسیار متن تاثیر گذار و خوبی بود … موافقم که کمال گرا بودن اثرات منفی زیادی به همراه داره 👌🍃

  10. دوست عزیزم مرسی از مطلبی که گذاشتی.
    یک نکته رو جا انداختی٬ کمال گرایی بد نیس کمال گرایی وسواسی بده.
    وقتی شما وسواس میگیری‌به اینکه توهمه ی کارا بهترین باشی و تأیید شی چه از طرف خودت چه از طرف دیگران کمال گراییت سیر نزولی به خودش میگیره ونتیجه ی منفی رو میده.

دیدگاهتان را بنویسید